2021-06-24 08:08:24• hírek • Bede Emőke

Vasúttörténet bélyegeken. Lőrincz Tibor gyűjteményéből nyílik kiállítás Nagykárolyban

június 25 - augusztus 07

Lőrincz Tibor bélyeggyűjteményéből nyílik kiállítás pénteken, 10 óra 30 perctől a nagykárolyi Károlyi-kastélyban.

Lőrincz Tibor, a Román Vasutas Bélyeggyűjtők Egyesületének (AFFR) és a szatmárnémeti Bélyeggyűjtők Körének tagja a kiállítás anyagát az Érmihályfalva-Nagykároly vasútvonal 150 évvel ezelőtti felavatásának alkalmából tárja a nagyközönség elé. Mindazok, akik nem tudják már az első napon megtekinteni a gyűjteményt, július 10-ig pótolhatják a kimaradást, hiszen a kiállítás két héten át, július 10-ig várja a látogatókat.


Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásából, mely az ermihalyfalva.ro oldalon jelent meg 2019-ben.


„Az 1867-es kiegyezést követően az akkori hatalom, új rendeleteket hozva, megkezdte a Magyar Északkeleti Vasút megépítését Debrecen és Máramarossziget között. A mihályfalvi állomásra 1871. június 25-én gördült be az első szerelvény, maga az átadás több mint fél évig késett: 1871. június 25-én lett megnyitva a Debrecen - Nagykároly szakasz, a többi pedig még később.1887.július 2-án a Biharpüspöki - Érmihályfalva vonal (59 km) is megnyílt.


A vasút nagy jelentőséggel bírt a település életében, ugyanis munkalehetőséggel járt már az építkezés is. Az országos forgalomba való bekerüléssel a nehezen értékesíthető terményei is piacképesekké váltak. A vasúti csomópontként szolgáló település nagy vonzerővel bírt a századfordulón. Megkezdődött a Nagykároly-vidéki sváb iparosok és a galíciai zsidó kereskedők beáramlása is.


«1871. június 25-én ment át az első vonat az itteni állomáson. A vasút kocsijai M.E.K.V. (Magyar Északkeleti Vasút) betűkkel voltak jelezve. Az akkori pénzügyminiszter Lónyai Menyhért volt, s bizony a többet tudók a vasút betűit úgy olvasták, hogy Menyus Épített Kedvére Vasutat. Találóbb volt azonban az, hogy Minden Érkezésnél Késedelmező Vonat» – olvassuk az 1934-es Érmihályfalvi Évkönyvben, ahol ezt írják tovább: «Az állomáson abban az időben két tisztviselő volt, kik közül az egyik a raktárt kezelte, a másik az állomás vezetést látta el s a beérkező vonatok 20 – 30 percig álltak az állomásban, úgy, hogy aki innen Szigetre ment, annak az utazás éppen egy egész napjába került.» A vasútvonal felavatásának 125. évfordulóján emléktáblát helyeztek el Nyírábrány község vasútállomásának falán. Az átutazók a következőt olvashatják: 125 éves a Debrecen-Nagykároly vasútvonal 1871-1996."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: